Sera Montaj
Sera montaj ve modern sera sistemlerinin kullanılması sayesinde seralar bitkiyi olumsuz yağışlardan, sıcaklık değerlerinden, rüzgârdan ve diğer zararlı etkenlerden koruduğu için coğrafi koşullar ve iklim koşullarının durumu ciddi bir şekilde kontrol altına alınabilmekte. Aynı zamanda bitkinin ihtiyaç duyduğu ışık geçirgenliği ile kısmen şeffaf olup, kurulacağı bölgede mevcuttur.
Sera montaj uygulamaları için Ege Sera, alanında uzman ekip çalışanları ile en uygun montaj kurallarını uygulamakta. Bu sayede kurulan seralardan en iyi şekilde verim alınır ve ekonomik anlamda daha büyük bir getiri sağlamaktadır.
İklim koşulları ve coğrafi koşullar, yetiştirilecek ürüne ve bütçeye bağlı olarak farklı boyutlarda, farklı geometrik şekillerde ve farklı malzemelerde kurulabilen yapılardır. Ayrıca ısıtma gibi modern sera sistemlerinin kullanılmasıyla kalite ve verim arttırılabilir.
Sera Montaj Tercihleri
Sera montaj işlemlerinde doğru malzemelerin kullanılması da verimin artırılması açısından önemlidir. Özellikle zorlu kış şartlarında fırtına ve rüzgâr gibi etkenler göz önünde bulundurulmalı ve buna uygun montaj malzemeleri seçilmelidir. Sağlam bir sera montaj işlemleri sonrasında içerisindeki bitkilere meyvelere veya çiçeklere bir zarar gelmesinin de önüne geçebilmek mümkün olmakta.
Sera montaj işlemleri sırasında ahşap, alüminyum, demir gibi sert malzemelerle yapılan konstrüksiyonların üzerine belli miktarda ısı ve ışık enerjisi geçirgenliğine sahip cam, naylon (polietilen), polikarbonat gibi şeffaf malzemeler kaplanır. Seranın büyüklüğü ve bütçe göz önünde bulundurularak farklı kaplama malzemeleri ile birleştirilerek farklı geometrik şekillerde farklı iskelet sistemleri yapılabilmekte.
Sera montaj adımları ve modern sera sistemlerinin kullanılması sayesinde yapay iklimlendirme ve yapay yetiştirme ortamı oluşturularak sebze, meyve, kesme çiçek gibi farklı yetiştirmeler yapılabilmekte. Verimliliğinizi artırırken hastalık, zararlı ve çevre koşullarıyla mücadelenizi de en aza indirebilirsiniz.
Sera kurulumu ve özellikle modern sera sistemleri bu başlıklar altında size avantajlar sağlamanın yanı sıra insan faktörüne olan bağımlılığı azaltarak daha profesyonel üretim yapmanızı sağlar.
Aksesuarların Alınması
Sera montaj işlemlerinin ardından sırada içerisine aksesuar ve bitkilerin alınması vardır. Çerçeve, taban ve bitkilerin yanı sıra, genellikle çok gerekli olmayan ancak genel olarak seranıza çok iyi katkılar sağlayacak bazı ekstra aksesuarlara da ihtiyacınız olacaktır. Bunlar şunları içerir:
- Gölge bezleri: Bunlar, seranın çerçevesine sarılarak onu gölgeleyen paha biçilmez (ve şaşırtıcı derecede ucuz) bir araçtır. Aslında bu, fanlar veya havalandırma konusunda endişelenmeden iç sıcaklığı düşürmenin çok etkili bir yoludur. Sera montaj sırasında kurulumu gerçekleşebilir.
- El sulama çubukları: Genç filizlerle çalışırken çok güçlü su spreyi kullanmamak önemlidir. Tohumlama tepsilerinin arkasına ve farklı raf yüksekliklerine ulaşabilmeniz için püskürtme uçlarını ayarlamanıza olanak tanıyan sulama çubukları mevcuttur.
- Saksı tezgâhı: Büyümenin ilk günlerinin bir diğer vazgeçilmezi; Üzerinde çalışacağınız sağlam bir yüzeye ve fazla toprağı süpürüp torbaya geri koyabileceğiniz uygun bir kaba ihtiyacınız var. Mütevazı saksı tezgahına merhaba deyin! Daha ucuz bir model bile paha biçilemez olabilir.
- Sulama sistemleri: Biraz daha fazla bütçeniz varsa, otomatik sulama sistemi paha biçilemez bir aksesuar olabilir çünkü fidelerinizin her zaman doğru miktarda su almasını sağlamanıza olanak tanır.
Serada Yetiştirme Teknikleri
Toprak tarımı, toprağın toprak faktörlü bir yetiştirme ortamı olarak kullanıldığı en yaygın kültür biçimidir.
Sera montaj ve yetiştirme tekniklerinin bir diğer avantajı ise toprak tarımında uygun iklim koşullarının sağlanmasının yanı sıra toprağın kimyasal, fiziksel ve biyolojik yapısının seracılık için uygun olmadığı yerlerde topraksız tarım ve modern sera sistemleri kullanılarak mevcut bitkinin yetiştirilmesine olanak sağlamasıdır.
Topraksız tarım her ne kadar topraklı tarıma uygun olsa da yetiştirilmek istenen bitkiden daha fazla verim alma imkânı sunmakta. Topraksız tarımda toprak faktörü ortadan kaldırıldığı için toprak işleme ve ilaçlama gibi çabaları ortadan kaldırdığı gibi, topraksız tarımda modern sera sistemleri üretim hacmini arttıracak şekilde dikey, yatay, eğik kültürlerde yetiştirme olanağı sunmakta.
Topraksız tarımda modern sera montaj sistemleri ve hidrofonik kullanımı katı besiyeri kültüründe aeroponik, akan su ve durgun su kültürü, kokopit, talaş, perlit, turba, cam ve taş yünü, strafor, pomza vb. kültür seçenekleriyle. Organik veya inorganik malzeme kullanımı toprağa bağlı kalmadan tarım yapılmasına olanak sağlayan sistemlerdir.
Tüm bunlar incelendiğinde sera montaj adımları ve yapılacak sera montajından sonra kullanılan yetiştirme teknikleri de önem taşır. Bunlar arasından yetiştirmeyi düşündüğünüz sebze, bitki veya çiçeklerin yapısına ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde tasarlanan seralarını güvenli bir şekilde sera montaj adımlarına tabi tutulmakta.