Sera Kurulumu
Genel yaşantı içerisinde mevsim normallerinin değişmesi veya her bitki ve sebzenin farklı mevsimlerle yetişmesi dolayısıyla sera kurulumu ve seracılık gelişmekte. Özellikle besinleri her ay düzenli bir şekilde üretebilmek adına güneşten ve alandan yararlanmak için sera kurulumu işlemleri gerçekleştirilmekte.
Tarım dilinde genellikle örtü altı yetiştiriciliği olarak tanınan seracılıkta tarım ürünleri, mevsimsel değişimlerden veya hava koşullarından etkilenmeden verimli bir şekilde kapatılarak yetiştirilme bilincine sahiptir. Bu nedenle sera kurulumu önemli bir konu olarak herkes tarafından merak edilir. Ege Sera tüm sera kurulumu ve uygun şartların sağlanması açısından en büyük desteği isteyen her müşterisine özenle vermektedir.
Sebze, meyve veya çiçeklerin herhangi bir mevsimsel koşullardan etkilenmeden rahatlıkla büyüye bilmelerini sağlamak için uygun sera kurulumu yapılması önemli bir adımdır. Özellikle kış aylarında kar dolu don veya yağmur gibi etkilerden minimum zararı görebilmeleri ve güneş ışığından maksimum yararlanmaları için uygun koşullara sahip sera kurulumu gerçekleştirilmekte.
Seracılığın en önemli özelliği yetiştirilen ürünleri koruyarak planlı bir dikim sayesinde maksimum derecede verim almaktır. Aslında insanlar arasında bu tarz bir yetiştiriciliğin hormon gibi algılanmasından ansa, güneş ışığından ve ısıdan maksimum yararlanma olarak görülebilmekte. Sera kurulumu ile tüm bu ayrıntılar değerlendirilir ve uygun koşullar sağlanır.
Sera Tarzı Seçimi
Sera kurulumu için gerekli olan bilgi ve becerilerin yanı sıra hangi tür bitki yetiştirileceği, ne karar vererek bir sera tarzının seçilmesi önem arz etmekte. Güneş ve ısıdan maksimum fayda sağlanması için sera çeşidi bitkilerin ve meyvelerin büyüyüp gelişmesi açısından önemli bir yer tutmakta.
Aralarından herhangi bir seçim yapabileceğiniz çok sayıda sera sitili ve cinsi bulunmakta. İhtiyaçlara, yaşam tarzına ve yetiştirilmesi planlanan ürünlere özel olarak sera cinsi seçilmesi gerekir. Serayı elektrikle ısıtmayı planlıyorsanız, elektriği kurmak daha ucuz olacağından serayı mümkün olduğunca eve yakın bir yere yerleştirmeniz gerekmekte. Seranın etrafında en az 2 metrelik erişim alanı genellikle temizlik ve onarım yapmak için gerekmekte.
Sera kurulumu esnasında genellikle sadece camdan oluştuğu düşünülürken, modern modeller artık plastik ve polikarbonat gibi diğer malzemelerden de üretilebilmekte. Üçünün de artıları ve eksileri var. Cam en şeffaf olanıdır ve genel olarak en fazla ışığın içeri girmesini sağlar. Ayrıca tek paneller açısından en uzun ömürlü ve en kolay değiştirilebilir olanıdır. Tabii ki asıl dezavantajı, aynı zamanda belli bir mesafeye göre en kırılabilir olmasıdır. Plastik ve polikarbonatların kırılma olasılığı çok daha düşüktür ancak ışığın cam kadar etkili bir şekilde içeri girmesine izin vermezler. Genellikle daha pahalı seçeneklerdirler.
Sera Boyut ve Çerçevesi
Sera kurulumu sırasında seçim yapılacak boyut ve çerçeve cinsi de önemli bir konudur. Özellikle yetiştirilecek bitki ve sebze hacmine bağlı olarak sera, boyut ve çerçevelerini seçmek ve buna iyi bir şekilde karar vermek gerekmekte. Sera kurulumu için özellikle belirli kurallar bulunur. İyi bir seranın gerçekten en az 6 metre genişliğinde ve her iki tarafta da sahneleme istiyorsanız 8 metre olması gerekmekte. Bundan daha küçük olursa bu alanda çalışmakta zorlanacaksınız. Çerçeveler genellikle alüminyum veya ahşaptan yapılır.
Sera kurulumu için çerçeve seçimi kritiktir. Alüminyum çerçeveler genellikle ahşap olanlarla karşılaştırıldığında dörtte bir ila üçte bir oranında daha ucuzdur (gerçi renkli kaplama maliyeti artırabilir) ve neredeyse hiç bakım gerektirmemekte. Yalnızca bir sera satın almak istiyorsanız alüminyum muhtemelen mantıklı bir seçimdir.
Ahşap çerçeveler genellikle görsel açıdan daha iyi görünürler; tüm ahşap mobilyalar arasında en önemli parça gibi görünürler; ancak daha uzun süre çürüyebilirler. Gerçek bir stil istiyorsanız ahşap en iyi seçenektir.
Sera Türleri
En popüler sera kurulumu türü bağımsız olanıdır; her boyut ve şekilde gelirler ve destek için başka herhangi bir yapıya bağımlı değildirler. Bağımsız seraların ana türlerinden bazıları şunlardır:
- Yüksek tüneller: Bunlar daha büyük bahçelerde daha yaygındır ve plastikle kaplı büyük kasnaklı çerçevelere sahiptir. Geniş bir bahçeniz varsa ve en iyi fiyata en fazla yetiştirme alanını elde etmek istiyorsanız yüksek tünel harika bir seçimdir.
- Metal çerçeve ve poli panel kitleri: Bunlar yeni başlayan bahçıvan için en yaygın ve en erişilebilir sera biçimleridir.
- Ahşap çerçeve: Yukarıda da belirtildiği gibi ahşap çerçeveler gerçekten çok şık görünebilmekte. Herkese uygun değiller ama bazı insanlar onsuz da kalmayacak! Daha yüksek bir bütçeniz varsa idealdir.
Elbette müstakil bir sera kurulumu istemiyor olabilirsiniz. Evin yan tarafı gibi mevcut bir yapıya bağlanan bitişik ve yaslanaklı seralar, güneş ısısını ana yapıyla paylaşabilir; bu, güneşli ancak soğuk günlerin çok olduğu yerler için idealdir.
Maliyet ve alan sınırlıysa, soğuk çerçeveler, mini seralar ve yetiştirme kümesleri, tam boyutlu bir seraya mükemmel alternatiflerdir. Bunlar, tam boyutlu kardeşlerinden önemli ölçüde daha ucuz olma eğilimindedir ve aynı zamanda çok daha hareketlidir; bu, onları yetiştirdiğiniz mahsulün gereksinimlerine uygun olarak hareket ettirebileceğiniz anlamına gelir.