Sera Düzenleme
Doğru yapılan Sera bir yana, içerisi doğru düzenlenen Sera sistemleri bir yana. Sera düzenleme, sera üzerinden elde edeceğiniz verimi doğrudan etkilemekte. Bu nedenle, sera düzenleme işlemleri için ciddi oranda mesai harcanması gerekmekte. Seralar, her iklim türünün sağlanması il karşımıza çıkmakta. Sağlanan iklim koşulları sayesinde Seralardan iklim fark etmeksizin aynı ve hatta kimi zaman daha fazla üretim oranında geri dönüş sağlanabilmekte.
Tek seferlik kurulumu ve düzenli bakımları ile normal şartlardan daha fazla kazanç elde edilmesini sağlayan Seralar, tüm kontrolün sizde olmasını sağlamakta. İklim koşullarının bitki seçiminize göre değiştirilebilir olması da Sera sistemlerinden alacağınız geri dönüşü doğru oranda etkilemekte.
Her ne kadar tek etken bunlar gibi gözüküyor olsa da. Seralarınız için iç ve dış düzenleme de oldukça önemlidir. İç düzenleme ve dış düzenleme, sağlanacak olan iklim koşullarının sorunsuz bir şekilde olmasına imkân tanımakta.
Sera düzenleme işlemleri, alanında uzman olan ve deneyim oranında da kendini geliştirmiş olan şirketler tarafından sağlanmalıdır. Doğru Sera üretimi, doğru sera düzenlenmesi sera işleri ile ilgilenmek isteyen herkesin dikkat etmesi gereken konulardır. Seraların düzenlenmesi, sadece doğru bitki yerleşimi değil;
Doğru otomasyon sistemi yerleşimi, doğru sulama, nemlendirme, havalandırma ve hava dolaşım sistemlerinin yerleşimi olarak da karşımıza çıkmakta. Doğru ve verimli olarak düzenlenen Seralar, verim oranında rakip seralardan birkaç adım öne geçmenizi sağlayabilir.
Sera Bitki Seçimi
Sera düzenleme, sera sahibi olmak özellikle uzun dönem üretim yapmak isteyen herkes tarafından; Yeterli arazi alanı bulunuyorsa tercih edilmesi gereken bir üretim modeli olarak karşımıza çıkmakta. Her ne kadar doğru düzenleme ve kurulum gerçekleşiyor olsa da içerisinde bulunacak olan bitkilerin de önemi bir o kadar önemlidir.
Seralarda hangi bitkiler yetiştirilir? Sera bitkilerinin uyumu, Sera bitki türlerinin birbirilerine karşı olan uyumu da göz önünde bulundurulmalı. Öyle ki, kimi zaman tek bir sera içerisinde birden fazla türün yetiştirilmesi de mümkün olabiliyor.
Sera bitki seçimi, özellikle kurmak istediğiniz sera sistemine ve modeline göre değişiklik göstermekte. Bu değişiklik, göz önünde bulundurulması gereken oldukça önemli bir değişikliktir. Sera içerisinde bulunan ekosistemler sayesinde istediğiniz iklimin oluşturulması mümkündür. Seranız için uygun olmayan bitki seçimi sizi bir sera sahibi olsanız da zarara uğratacaktır.
Özellikle dikkat çeken ve ülkemizde de sıkça üretimi yapılan birkaç sera bitkisi;
- Üzüm,
- Marul,
- Salatalık,
- Çilek,
- Domates,
- Şeftali,
- Lavanta,
- Vanilya,
- Muz,
- Hindistancevizi,
- Kimi süs ve bahçe çiçekleri,
- Nane,
- Biber.
Gibi, pek çok bitki karşımıza çıkmakta. Söz konusu sera bitkileri, ülkemizde üretilebilen ürünler olmalarının yanı sıra. Kurulacak olan suni ekosisteme sahip seralarda da üretilebilmekte.
Sera bitki seçimi, alacağınız verimi doğrudan etkilemenin yanı sıra. Sera düzenleme işlemlerinizi de etkileyen bir seçim sürecidir. Ege Sera tarafından sağlanacak olan Sera hizmetleri sırasında seçeceğiniz bitkiler, üretmeyi hedeflediğiniz ve elde etmek istediğiniz iklim oranı göz önünde bulundurulur.
Bitki ve süs çiçeklerinin yetiştirilmesinin yanı sıra. Kimi zaman Sera üretiminde Fide yetiştiriciliği de yer alabilmekte. Fide yetiştiriciliği, özellikle düşük iş gücü gerektirmesi nedeni ile kimi zaman direkt üretimden çok tercih edilebilmekte.
Kazanç oranı olarak, giderlerinden çok getiri sağlaması nedeni ile tercih edilen fide üretim sistemleri. Sera içerisinde sağlanan yapay iklim sayesinde sizi üretim konusunda hızlandıracaktır.
Hızlandırmasının yanı sıra, üretimi bulunduğunuz bölgede mümkün olmayan bitkilerin de üretimi sağlanabilmektedir.
Serada İş Akışının Sağlanması ve Bakım Düzeni
Serada iş akışının sağlanması, en az sera bakımları kadar önemlidir. Sera bakımı ve düzeni de bu konulardan ayrı şekilde ele alınmalıdır.
Sera, genel anlamda bir ekip işi gerektiren üretim sistemi olarak karşımıza çıkmakta. Her ne kadar sera otomasyon sistemleri mevcut olsa da, kimi bakımların manuel olması ve iş akışının doğru şekilde sağlanması gerekmektedir.
Sera sistemlerinden maksimum verim sağlanabilmesi için görev dağılımının doğru olmasının yanı sıra. Sera içerisinde ve dışarısında yaşanabilecek her durum için sürekli olarak bakım ve düzenleme sağlanmalıdır. Sera içerisinde ve dışarısında yaşanabilecek olan en ufak hasar ve hava akışının bozulması, bitikleriniz için uygun ortamın sağlanmasının önüne geçebilir.
Sadece sera bakımları değil. Bitkiler için de; Günlük bakımlar, hastalık takipleri, ilaçlamalar, günlük toplama ve kontrollerin sağlanması oldukça önemlidir. Özellikle hastalık takipleri doğru bir iş akışında olmalıdır. Öyle ki, bir bitki üzerinde görülebilecek olan hastalık, tüm sera bitkilerine ulaşabilir ve sera bitkilerinizin sonunu getirebilir.
Sulama konusunda manuel sistemlerin de olduğunu unutmamakta fayda var. Öyle ki, Sera otomasyon sistemlerinden bağımsız olarak kimi zaman sulama işlemlerinin gerçekleşmesi gerekebilir. Bu nedenle, sulama sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve bitkilerin sizlere sağladığı sağlık verilerine göre düzenleme ve bakım işlemlerinin sağlanması gerekmektedir.
Sera Tasarımı Nasıl Olmalı? Sera da Verimlilik
Sera tasarımı, özellikle Sera işlerinde yeni olan pek çok kişi için “Seranın görünümü” olarak algılanabilir. Burada bahsedilen Sera tasarımı, doğru güneş alımı ve doğru konum seçimi ile alakalıdır. Her ne kadar sera sistemleri ile ve otomasyonları ile doğru ve istenilen iklimler sağlanabiliyor olsa da kimi zaman yetersiz kalabiliyor.
Bu gibi durumlarda, doğadan yardım alarak Seranızın güçlenmesini sağlamak sandığınızdan daha değerli ve önemli olabilir.
Sera tasarımı nasıl olmalı? Sera düzenleme yöntemleri ile Sera da verimlilik sağlanabilmekte. Sera tasarımı ve yer seçimi. Güneşe ve bulunduğunuz bölgenin genel iklim yapısına göre sağlanmalıdır.
Yapay yöntemler ile seralarınızın içini, sanki farklı bir iklimmiş gibi yönetebilmek mümkün durumda. Doğa tarafından sağlanan pek çok avantaja da sera dışında ihtiyaç duyulmakta. Verimliliği arttırmak için sera düzenlemeleri en az sera bitkisi seçimi ve sera malzemesi seçimi kadar önemlidir.
Sera düzenleme, sera kontrollerini sağlama, sera içinde iş dağılımının doğru yapılması. Sera hizmetinin kurulacağı alanın doğru seçilmesi gibi pek çok etken, yılsonunda alacağınız sonucu doğrudan etkilemekte.