Sera İmalatı

Bir sera yıl boyunca pek çok amaç için kullanılabilmekte. Bu nedenle sera imalatı son derece önem arz etmekte. Seralarda sebze bitkileri üretebilir, sebze üreticileri için sebze fidanları yetiştirebilir, süs bitkileri ve çiçek üretimi yapılabilir. Pek çok sera işletmecisinin, bir ürünün üretilmediği zamanlarda çok az zamanı bulunmakta. Bu, neredeyse yıl boyunca satış yapabildiklerinden nakit akışlarına yardımcı olmakta.

Sera imalatı bitkiler ve sebze yetiştiriciliğinin yanı sıra tarıma katkı sağlamak açısından da önemlidir. Özellikle doğru bir şekilde imal edilen sera yapılarının bitki ve sebze gelişimine faydası oldukça iyi olabilmekte. Bu gibi durumlarda Ege Sera en iyi ve özenli şekilde sera imalatı konusunda destek olabilmektedir.

Seralar en az iki şekilde yapılabilmekte. Bazı seralar sert plastik panellerle kaplıdır ve kış fırtınaları sırasında kar yüklerine dayanma eğilimindedir. Diğerleri ise iki katman arasında hava boşluğu bulunan çift katmanlı plastikle kaplanmıştır. Bu yöntemin kurulumu daha ucuz olabilir ancak plastiğin üç ila beş yıl sonra değiştirilmesi gerekmekte. Sera imalatı sırasında bazı yüksek tünellerin her iki ucu da hem ısı hem de havalandırma ile kaplıdır ancak normalde yalnızca bir kat plastik kaplama bulunur.

Sera imalatı daha önce bu işi yapabilmiş ve alanında tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır. Bu sayede imal edilen seraların hem sağlamlığı daha iyi olmakta hem de alınan verim maksimum seviyeye çıkmakta. Özellikle bitkiler için en iyi alanın yaratılması önem arz etmekte.

Sera Üretimi

Sera imalatı noktasında farklı pek çok konu dikkat çekmekte. Sera tamamen kapalı bir yapı olduğundan su uygulamasını, sıcaklığı ve havalandırmayı siz kontrol edersiniz. Sera üretiminin çeşitli yöntemleri vardır ancak birçok sera, mahsullerin üretildiği yere ahşap tezgahlar inşa ederek geleneksel olarak toprakta üretilen mahsulleri üretmektedir. Bu, üretimi bir miktar kolaylaştırır çünkü mahsuller yerden yüksektedir ve eğilmeye gerek olmamaktadır.

Mahsullerin iyi bir şekilde büyüdüğünden emin olmak için yeterli su kaynağına erişmeniz gerekmekte. Çoğu sera imalatı sırasında damlama sulama kullanır, böylece birçok mahsulün ihtiyaç duyacağı gübreleme mümkündür. Damlama sulama aynı zamanda su tasarrufu sağlar ve mahsullerin ıslanmasını önleyen mantar hastalıklarını azaltan hastalık baskısını azaltır. Aşırı sıcaklık artışları sırasında, şiddetli sıcaklıkları en aza indirmek için üstten buğulama yapılması gerekebilmekte.

Sera imalatı sonrasında kullanılan alanın Pestisit uygulamaları kapalı bir ortamda çalıştığınız için ek güvenlik önlemleri gerektirmekte. Kullanılan birçok pestisit için solunum cihazları veya bağımsız solunum cihazları gerekmektedir. Sera uygulamaları, tarlada üretilen aynı mahsullere uygulanan pestisitlerle aynı olmadığından pestisit etiketleri farklı olabilir.

Sera Isısı

Sera imalatı sırasında ısının da kontrol edilebilecek bir sistem olması gerekmekte. Kış üretimi için bir ısı kaynağına ihtiyacınız olmakta. İlkbaharın sonlarından sonbaharın başlarına kadar güneş genellikle çoğu mahsul üretimi için yeterli ısı üretir; bu daha soğuk aylar için geçerli değildir. Sıcaklık aynı zamanda yerel sebzelerin veya diğer mahsullerin fiyatlarının daha yüksek fiyatlara hükmetmesi gerektiği sezon dışı mahsul üretimine de olanak tanımakta. Üretim maliyetlerindeki artışı dengelemek için daha yüksek fiyatlara ihtiyacınız olacak.

Isıya ihtiyaç duyulmayan aylarda havalandırma sistemi, mahsullerin yüksek sıcaklıklardan zarar görmemesi için sıcaklığın daha sabit tutulmasına yardımcı olmakta. Çoğu havalandırma sistemi elektronik olarak kontrol edilir, dolayısıyla sürekli izleme gerekmemekte.

Seralar ısı ve havalandırmaya dayalı olduğundan kesintisiz elektrik temini kritik öneme sahiptir. Planlama sürecinize bir yedek jeneratör dahil etmek isteyebilirsiniz. Ek maliyet muhtemelen kışın kar fırtınası veya yazın gök gürültülü fırtınası sırasında büyük bir ürün kaybı yaşanmaması nedeniyle telafi edilecektir.

Sera Özellikleri

Sera imalatı sırasında özelliklerine ve istenilen koşullara dikkat etmek gerekmekte. Özellikle buna bağlı olarak bazı malzemelerin kullanılmasına karar verilmekte ve buna göre sera imalatı yapılmakta. Doğru bir sera imalatı sayesinde bitki ve sebzelerin yetiştirilmesi çok daha verimli bir hale gelmekte. Bu sayede ekonomik anlamda da yetiştirilen ürünlerin satışından elde edilecek gelirin de doğru orantılı şekilde artması mümkündür.

Sera imalatı basit yapılar gibi görünse de içlerinde göründüğünden çok daha fazlası olmakta. Temel çalışma için güvenilir bir çerçeve, kaplama, döşeme ve havalandırma gerekmektedir. Çevreyi sürdürmek için bir ısıtma sistemi ve özel bir su kaynağı aracılığıyla sulama gibi bazı otomatik işlemler de gerekmekte.

  • Çerçeve: Sera imalatı esnasında değerli ışığın içeri girmesine ve ısının tutulmasına izin veren plastik veya cam panelleri korumak için sağlam bir çerçeve gereklidir . Daha büyük seraların da bir temele ihtiyacı vardır. Çerçeve herhangi bir sayıda malzemeden yapılabilir; en yaygın olanları alüminyum , ahşap, sert PVC ve galvanizli çeliktir . Alüminyum daha fazla ışık alır ve klipsli panelleri de destekleyebilir, bu da onu en yaygın seçim haline getirir.
  • Kaplamalar: Genellikle cam olarak adlandırılan seraları kaplayan paneller, güneş ışınımının mümkün olduğunca fazla içeri girmesine izin verecek şekilde özel olarak tasarlanmakta. İdeal olarak, aynı zamanda yalıtım da sağlarlar, ultraviyole radyasyonun neden olduğu bozulmaya karşı dayanıklı ve kırılmadırlar. Paneller, ışığa maruz kalmayı en üst düzeye çıkarmak ve ısı kaybını azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmış ağır camdan veya çeşitli sentetik malzemelerden yapılabilmekteler. Sera imalatı için ısıyı kontrol etmede etkilidirler.
  • Döşeme: Seralar, ahşap çıtalardan yapılmış çok basit döşemelere, hatta preslenmiş toprak zemine sahip olabilir. Kış bahçelerinde zeminlerin genellikle bitirildiği yerlerde, günlük çalışma yapılan seraların çevresi genellikle kir ve bezelye kiremit, ahşap, beton veya taş yürüme yollarına sahip olacaktır.

Tüm bu malzemelere ek olarak alanında tecrübe sahibi çalışanlar ile sera imalatı oldukça başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir.